ULVEHYL

Håvard`s blogg . generelt bare tull, men noen gullkorn kan jo finnes….!

Sun Tzu

Sunzi (kinesisk: 孫子, pinyin: Sūn Zǐ, Wade-Giles; Sun Tzu, «Mester Sun», egentlig navn Sun Wu) rundt år 500 f.Kr, regnes for å være forfatteren av boken Kunsten å krige (Sun Zi Bing Fa), en innflytelsesrik kinesisk bok om militær strategi (men for det meste ikke direkte om taktikk). Boken skal ha blitt forfattet etter at han hadde trukket seg tilbake til fjellet Qionglong Shan.

Han er også en av første realistene innen den internasjonale relasjonsteori. Hvorvidt Sun Zi faktisk er en historisk person er omstridt. Ikke desto mindre tillegges han tradisjonelt livsdataene 534 f.Kr. til 453 f.Kr., og fødestedet Huimin i dagens provins Shandong.

Sun Zi skal ha kommet fra staten Qi i Nord-Kina, men levde perioder av livet i staten Wu i Sentral-Kina. Det var her han fikk muligheten til å prøve ut sine teorier. (Bøckman 1999)

Sunzi skal ha tatt del i en rekke felttog. Det berettes blant annet om ry slag i riket Chu, der han med 30.000 man beseiret en styrke som var ti ganger støtte.

Det er uklart om han døde en voldsom død eller trakk seg tilbake og levde sine siste leveår i fred.

Sunzis verk Kunsten å krige ble første gang oversatt til et vestlig språk av jesuittpresten Joseph-Marie Amiot på 1700-tallet, og den påstås å ha inspirert Napoleon.

The Art of war og kunsten å lede gir deg kunnskap som har vært kjent i flere tusen år i en ny sammenheng. Sun Tzu har i flere tusen år vært obligatorisk lesning for mange vordende ledere.

Bing-fa som er den kinesiske tittelen på Sun Tzus, kan ha flere betydninger. Ordrett betyr det “militær ferdighet”, som igjen er opphavet til ordet ”strategi”. Men bing-fa åpner for enda en innfallsvinkel – en helt konkret strategi for å lykkes, som vi kaller ”å vinne uten konflikt”. Dette går ut på at du bruker din unike posisjon i konkurransesituasjonen til å se muligheter, samtidig som du snur motstandernes åpenbare sterke sider mot dem selv. Den engelske oversettelsen er således lagt på vei en feiloversettelse: The Art of War handler om langt mer enn krigføring:

 

I dag blir The Art of War for det meste lest av næringslivsfolk som ønsker veiledning for å bli bedre beslutningstagere. The Art of War beskriver et presist, ikke-intuitivt system for en slik prosess. Bing-fa lærer oss at det kun er noen få nøkkelfaktorer som påvirker utfallet av våre handlinger. Det er ikke de sterkeste eller mest aggressive som lykkes, men de som best forstår situasjonen og hva de ulike alternativene består i. Når du mestrer Sun Tzus bing-fa-system, vil du nesten umiddelbart kunne analysere konkurransesituasjoner, oppdage muligheter og ta riktige avgjørelser.

 

For å tilpasse dette til ledelsesteorier skreddersyr vi de grunnleggende prinsippene i bing-fa slik at de kan være til hjelp for deg som beslutningstager. Du kommer til å oppdage at Sun Tzus lære fungerer godt både i privat og offentlig sektor. Og den fungerer på mellomleder- og toppledernivå. I denne boken konsentrerer vi oss om de interne utfordringene ved å lede en organisasjon. Eksempler på slike utfordringer er personalpolitikk, budsjettering av begrensede ressurser, tidsstyring og forbedring av prosedyrer. Som leder må du håndtere en mengde ulike faktorer, og vi vil ta for oss et bredt utvalg av disse her i denne boken.

 

Gary Gagliardi en tidligere vellykket bedriftseier, og forfatter av et dusin bøker om forretningsutvikling og datateknologi. Etter en glitrende karriere innen salg, markedsføring og ledelse i flere store konsern, grunnla han sitt eget programvare-selskap. Den første boken om Sun Tzu skrev han for selskapets salgspersonale og distributører. Selskapet ble etter hvert en milliondollarforretning, og fikk to ganger plass på Inc. 500-listen over de raskest voksende privateide selskapene. I 1996 solgte han selskapet for å vie all sin tid til å snakke og skrive om Sun Tzus strategiske prinsipper.

Først utarbeidet han den første publiserte engelskspråklige translitterasjonen av The Art of War, der han oversatte hvert enkelt kinesisk skrifttegn fra den nyeste og mest fullstendige versjonen av den kinesiske teksten. Dette verket ga en tydelig demonstrasjon av originaltekstens nesten matematiske oppbygning. Det neste han gjorde, var å sette nøkkelelementene i Sun Tzus konkurransesystem inn i grafiske diagrammer i tråd med den tradisjonelle metodikken som benyttes i alle gammelkinesiske vitenskaper. Disse brukte han så på en rekke seminarer om The Art of War. I forbindelse med dette arbeidet oppdaget han mange skjulte forhold i teksten som ga forklaring på endel tilsynelatende selvmotsigende utsagn

Og til slutt har Gary Gagliardi utarbeidet forklaringer til Sun Tzus konkurransesystem. Strofe for strofe sammenligner han Sun Tzus tekst med moderne konkurransepraksis, økonomi og spillteori. Dette verket, The Warrior Class, strekker seg over 300 sider og er den mest utførlige mønstring av Sun Tzus system i et moderne perspektiv.

Kommentarer

  1. Meget interessant Ernst! Du er et levende leksikon!

  2. Ernst Meister sier:

    Svært interessant..!
    Kan også anbefale Miyamoto Musashi «Veien Til Seier, De fem ringers bok» etter original tekst 1645: «Gorin no sho», Samuraienes gamle lærebok i strategi og krigskunst – en internasjonal bestseller som håndbok i forretningskunst og ledelse.

  3. Ernst Meister sier:

    Svært interessant.
    Det er også en annen bok som er meget benyttet som håndbok i forretningsdrift og taktikk av japanske og kinesiske forretningsmenn samt militære på høyt plan: Miyamoto Musashi «Veien til Seier, De fem ringers bok» – fra original tekst 1645: «Gorin no sho».
    Miyamoto Musashi ble født i Japan 1564 og utviklet seg til å bli en av landets mest berømte krigere. Allerede som 30-åring hadde han utkjempet mer enn 60 dueller med dødelig utgang for sin motstander. Musashi brukte kun ved et par anledninger sverd og samurai-rustning, vanligvis kledd i en enkel kjortel av bomull med tøybelte. Våpenet laget han på stedet av en spisset bambusstang som han enten stakk fienden med eller knuste hodet hans med den butte enden. Ettter dette bodde Musashi i en hule hvor han malte, skrev dikt og forfattet «Sverdets vei» samme året som han døde i 1645.
    – «Hvis vi betrakter verden, ser vi at kunst er til salgs. Menneskene bruker verktøy for å selge seg selv. Som med frøet og blomsten, har frøet fått mindre verdi enn blomsten. I denne form for Strategiens Vei er både de som underviser og de som lærer opptatt av det overfladiske og av å vise sin teknikk, og prøver således å fremskynde blomstringen. De snakker om «denne dojoen» og «den dojoen». De tenker på vinning. En eller annen sa en gang: «Umoden Strategi vil gi sorg». Det var et sannhetens ord – »
    *dojo – «Veiens sted», rommet der man studerer (eller praktiserer).

Driftes av Bloggnorge.com - Gratis Blogg | PRO ISP - Blogg på webhotell og eget domenet | Genc Media - Webdesign og hjemmeside
Bloggen "ULVEHYL" er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge[dått]com.
css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Laget av Hjemmesideleverandøren
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.