Arkiv for: september, 2012
Huset Karađorđević
Se videre på siden Huset Karađorđević
Ṣalāḥ ad-Dīn Yūsuf ibn Ayyūb: صلاح الدين يوسف بن أيوب
Salahadin Ayyubi (kurdisk: Selahedînê Eyûbî; tyrkisk: Selahaddin Eyyubi; صلاه الدين يوسف ابن ايوب), mest kjent som Saladin i Europa (født 1137/1138 i Tikrit i dagens Irak, død 4. mars 1193 i Damaskus i Syria) var en kurdisk muslimsk politisk og militær leder.
Han var sultan i Egypt og Syria, og grunnla Ayyubide-dynastiet som på sitt største hadde kontroll over Egypt, Syria, Irak, Hijaz, Jemen og Kurdistan. Saladin er i både den kristne og muslimske verden kjent som en dyktig hærfører under det tredje korstog, hvor han gjenerobret Kongeriket Jerusalem fra korstogfarerne.
Han er en av de muslimske hærførerne som blir husket med respekt i den kristne verden fordi han behandlet kristne fanger skånsomt og med respekt.
Han døde i 1193 i Damaskus i Syria. Sønnene hans overtok etter ham. Han hadde tre sønner, og disse fikk makt over hver sin by:
Afzal fikk Damaskus
Aziz fikk Kairo
Tzahi fikk Aleppo
Saladin i litteraturen
Saladin inngår som en romantisert ridderfigur i Walter Scotts roman Talismanen (1825). Ridderlighet er også figurens viktigste egenskap i bøkene om Arn av Jan Guillou og Kamelskyer av Thorvald Steen.
Saladins heltemot og lederskap har gjort ham ideell som kultfigur ved framveksten av Kurdisk nasjonalisme i det 20. århundre.
Thorvald Steen og Tariq Ali skrev teaterstykket Ørkenstormene som hadde utpremiere på Litteraturhuset i Oslo 5. mars 2010. Stykket handler om kampen mellom korsfareren Richard Løvehjerte og Saladin. Det blir et møte mellom to kulturer med klare paralleller til dagens krig mot terror, til striden om Jerusalem og Palestina og til troens problem. Men først og fremst er det et stykke om mennesker som rives mellom fundamentalistisk tro og menneskelig tvil.
Saladin på film
Naguib Mahfouz skrev manus til en egyptisk film i 1963, Al Nasser Salah Ad-Din.
Saladin blir portrettert av Ghassan Massoud i Ridley Scotts film Kingdom of Heaven (2005), der bl.a. Orlando Bloom hadde en av hovedrollene.
Saladin er også portrettert i filmen Arn (2007) basert på Jan Guillous trilogi om «Arn».
Også nevnt i tv-spillet «Assassin’s Creed».
Les videre om Saladin på denne siden…..
KONSPIRASJONSTEORIER
En konspirasjonsteori forsøker å forklare en politisk, sosial eller historisk hendelses bakenforliggende årsak som en hemmelig og ofte avledende sammensvergelse, iscenesatt av en hemmelig allianse mellom mektige personer (noen ganger omtalt som «en usett maktelite») og ikke som åpne aktiviteter eller som naturlige hendelser.
Historien har vist at forbrytelser begått av en gruppe mennesker (en «konspirasjon», «sammensvergelse» eller et «komplott») ikke er uvanlige. Begrepet «konspirasjonsteori» blir vanligvis brukt av akademikere og i populærkulturen til å identifisere en type folklore i slekt med vandrehistorier, som har visse typiske kjennemerker, da særlig en forklarende fortelling som er konstruert med bestemte naive metodologiske feil. Begrepet brukes også i nedsettende betydning til å avfeie påstått misoppfattede, paranoide eller ville rykter.
De fleste mennesker som har opplevd å få sin teori eller spekulasjon stemplet som en «konspirasjonsteori» avviser betegnelsen som forutinntatt. Den som er enig i en konspirasjonsteori, er gjerne også enig i en annen tilsvarende teori, selv om teoriene kan motsi hverandre. Konspirasjonsteoretikere har en måte å se verden på som stikker dypere enn logikk. Deres store mistro overfor etablerte sannheter eller kunnskap overgår hensynet til at ens egne overbevisninger bør henge logisk sammen. Eksempelvis kan man tro at Osama bin Laden var død allerede før amerikanere fikk fatt i ham, og samtidig at han lever fremdeles!
Jeg skal vise flere slike teorier etter hvert…..