Arkiv for: august, 2012
Let there be light!
Det finnes ting i verden som ikke er levende, som for eksempel steiner, og det finnes ting som trær og fisk og mennesker. Kosmologien forteller meg ikke hvor liv og bevissthet kommer fra. Hvis steiner er laget av det samme som mennesket er laget av, hvordan kan det da ha seg at steiner ikke er levende, mens mennesker er det? Hvor kommer liv fra?
Livet er et trekk ved alt som eksisterer. Vi kan kalle det et karaktertrekk. Hvert eneste atom i universet har livet karaktertrekk. Jo mer komplekse atomsammensetningene er, jo mer komplekse blir uttrykkene for livets karakteristika. En stein er en veldig enkel sammensetning av atomer, derfor er livet i en stein så enkelt at vi ikke kan se det.
En katt er et svært komplisert arrangement av atomer, derfor er livet svært åpenbart i en katt. Men det er liv i alt, selv i en stein, selv om vi ikke kan se det.
Hvor kommer disse ideene fra? Koranen?
Dette er egentlig et konsept som kan gjenfinnes på en eller annen måte i alle de store religionene. Dette er modifisert for å tilpasses det vi har funnet ut om verden i løpet av de siste århundrene.
Men hvor kommer disse livets karakteristika fra?
Livet, og alle andre karaktertrekk ved alle ting i universet, som bevissthet og den frie vilje, og tendensen mot kompleksitet, ja til og med kjærlighet, ble gitt til universet med lyset, ved tidens begynnelse, slik vi kjenner den.
Big Bang?
Big Bang begynte i et punkt, det som kalles en singularitet- som er nærmest ufattelig fortettet og ufattelig varmt, men likevel tar det ingen plass og ingen tid, slik vi kjenner disse fenomenene. Punktet er en kokende malstrøm av lysenergi. Et eller annet – vi vet enda ikke hva- fikk det til å ekspandere, og fra dette lyset ble alle partikler og alle atomer til, sammen med tid og rom og alle de andre kreftene vi kjenner til. Ved universets begynnelse ga altså lyset hver eneste partikkel et ett med karakteristika, og etter som disse partiklene kombineres i mer komplekse former, viser disse karakteristikkene seg i stadig mer komplekse former.
Dette som er forklart her er forholdet mellom bevissthet og materie!
Dette er en test! – men nå har du fasiten!
Det er en test du burde ta på enhver mann du måtte møte som påstår at han vet hva som er meningen med livet. Hver eneste guru, lærer, profet og filosof du møter bør kunne besvare disse to spørsmålene: Hva er en objektiv, universelt akseptabel definisjon på godt og ondt, og hva er forholdet mellom bevissthet og materie?
– når alt liv og bevissthet kommer fra lys – kan vi da si at lyset er Gud?
Nei, jeg tror ikke det!
Men jeg tror det er dekning for å si at lyset er Gud språk.
Lyset kan være det Gud snakker til universet, og oss, med!!
DAVID GILMOUR
Gilmour ble født og oppvokst i det velstående området Grantchester Meadows i Cambridge i England. Hans far, Douglas Gilmour var seniorlektor i zoologi ved Cambridge University og hans mor, Sylvia, var lærer.
Gilmour gikk på Perse School i Hills Road, Cambridge, og møtte Syd Barrett, som gikk ved Hills Road Sixth Form College i samme gate. Her studerte han språk, og i lunsjpausene spilte han gitar sammen med Barrett. I 1963 dannet Gilmour bandet Joker’s Wild. Gilmour forlot imidlertid bandet i 1966 og reiste rundt i Spania og Frankrike som gatesanger sammen med noen venner. De hadde lite suksess og levde fra hånd til munn, og Gilmour havnet til slutt på sykehus på grunn av feilernæring. I 1967 returnerte de til England i en van, med bensin stjålet fra en byggeplass i Frankrike.
Pink Floyd
I januar 1968 ble han invitert til å bli med i Pink Floyd, da hans barndomsvenn og bandets daværende frontfigur, gitarist og vokalist Syd Barrett ble stadig mer ustabil som følge av et overdrevent forbruk av hallusinogene stoffer. Før han ble med i Pink Floyd jobbet Gilmour både som modell og som budbilsjåfør for et designfirma. David Gilmour viste seg som en god vokalist og teknisk god gitarist med sans for harmoniske og lange gitarsoloer. Kort tid etter at Gilmour ble med, sluttet Barrett i bandet, men Gilmour var hovedprodusent og bassist på Barretts to soloalbum The Madcap Laugh og Barrett.
Sammen med de opprinnelige bandmedlemmene Roger Waters, Nick Mason og Richard Wright var Gilmour med på å gjøre Pink Floyd til en av 1970-tallets supergrupper med spektakulære konserter og utgivelser som må beskrives som milepæler i musikkhistorien, der The Dark Side of the Moon og The Wall er de mest kjente.
Forholdet mellom Waters og Gilmour begynte etterhvert å bli ganske anstrengt, og etter utgivelsen The Final Cut i 1983 som Roger Waters styrte absolutt alt på, var forholdet mellom de to totalt ødelagt. Waters forlot formelt Pink Floyd i 1985, men Gilmour, Richard Wright og Nick Mason bestemte seg for å fortsette å gi ut musikk under bandnavnet. Etter et søksmål fra Waters, ble det i 1986 inngått et forlik som ga Gilmour og de andre lov til å bruke navnet Pink Floyd, mens Waters beholdt alle rettighetene til The Wall. Med Roger Waters ute av veien ble Gilmour den ubestridte frontfigur i bandet. Han fikk ikke et normalt forhold til Waters igjen før i 2005 da Pink Floyd ble gjenforent under Live 8 2. juli.
Solokarriere
Ved siden av karrieren i Pink Floyd har David Gilmour jobbet som studiomusiker, produsent og lydtekniker på konserter.
Han har samarbeidet med artister som Roy Harper, Kate Bush, The Dream Academy, Grace Jones, Arcadia, Bryan Ferry, Robert Wyatt, John Martyn, Hawkwind, Paul McCartney, Sam Brown, Jools Holland, Propaganda, Pete Townshend, The Who og Queen for å nevne noen.
Han har gitt ut tre soloalbum. Den første David Gilmour som kom i 1978 var et prosjekt som han mange år i forveien hadde avtalt å gi ut i samarbeid med gamle kolleger i bandene Joker’s Wild og Flowers, som han spilte i før han ble med i Pink Floyd. Det er demoinnspillingen til dette albumet musikken til «Comfortably Numb» stammer fra. I 1984 ga Gilmour ut About Face, som ble etterfulgt av en turné.
Det finnes også en EP med innspillinger av coverlåter gjort av Joker’s Wild. Denne finnes i svært få eksemplarer og er et meget ettertraktet samleobjekt.
I 2001 og 2002 holdt Gilmour en rekke konserter som førte til utgivelsen av DVD-en David Gilmour in Concert. Denne utgivelsen var en blanding av Pink Floyd-klassikere, andre sanger Gilmour likte og den nye låten «Smile». Med et akustisk lydbilde ispedd elektrisk gitar på enkelte av sporene, mente enkelte kritikere at Gilmour hadde oppfunnet stilarten kammerrock.
I november 2003 ble han tildelt kommandørgraden av ordenen Order of the British Empire for filantropi og sine bidrag til musikken. Gilmour har i motsetning til svært mange andre filantroper ikke gjort noe nummer ut av sin giverglede, og de fleste av hans bidrag er ukjente. Men i 2003 ble det kjent at han gav hele salgssummen av et hus han eide i London til organisasjonen Crisis, som driver veldedig arbeid blant hjemløse i Storbritannia. Gilmour ble senere visepresident i organisasjonen. Etter opptredenen på Live 8 i 2005 ble det en midlertidig økning i salget på 1343% av platen Echoes: The best of Pink Floyd og Gilmour sendte ut et opprop der han ba alle som hadde fått økte inntekter som følge av økt platesalg etter den verdensomspennende konserten om å gi bort dette til veldedige formål.
Gilmour er også en erfaren pilot, og hadde sitt eget flyfirma i «Interpic Aviation» før han solgte seg ut. Dessuten har han en viss interesse for racerbiler, om enn ikke like lidenskapelig som bandkollega Nick Mason.
På Gilmours 60-årsdag, 6. mars 2006, kom det hittil siste soloalbumet On An Island. Der har han blant annet samarbeidet med Richard Wright, Caroline Dale, Graham Nash, David Crosby, Guy Pratt, Phil Manzanera, Jools Holland, Bob Klose og Robert Wyatt. For å promotere albumet la han ut på en relativt kort turné i Europa og Amerika. Han spilte tre konserter i Royal Albert Hall som ble filmet til DVD-utgivelsen Remember That Night i september 2007. Denne DVD’en fikk svært god omtale. Den 6. og 15. september ble et utdrag fra konserten, et spørsmål og svar-runde og en live-sang vist på kinoer rundt om i Europa og Amerika. Alt dette ble overført til kinoene via satellitt. Etter utgivelsen uttalte Gilmour at han nå ville tilbake til sin «jobb», nemlig å være familiefar, men så ikke bort fra at et nytt studioalbum kunne bli aktuelt. 22. september 2008 ble livealbumet Live in Gdańsk utgitt i fem ulike versjoner. Samtidig lanserte Fender signaturmodellen av Gilmours svarte gitar i to ulike versjoner.
Musikkstil
Gilmour er kjent for presise soloer med røtter i blues. Soloene hans er kjent for å være velkomponerte, sparsommelige, lyriske og emosjonelle. Gilmour har forklart at det han mangler på teknikk og fart, måtte han ta igjen på melodi. I tillegg har han eksperimentert mye, og laget nye effekter ved hjelp av forsterkere. Gitaren som er mest knytt til Gilmour, er en Fender Stratocaster, men Gilmour sitt lydbilde kommer mer som et resultat av valg av toner og spillestill fremfor utstyr. En av hans mest kjente soloer («Another Brick in the Wall Part II»), ble for eksempel spilt på en Gibson Les Paul.
Selv om han er mest kjent som gitarist, spiller Gilmour også bass (som han gjorde på mange Pink Floyd-sanger), trommer, tangentinstrumenter og, i det siste, saksofon. Da Pink Floyd måtte spille inn «Money» på nytt for samlealbumet A Collection of Great Dance Songs, ble dette gjort av Gilmour alene på alle instrumentene, bortsett fra saksofon.
Sun Tzu
Sunzi (kinesisk: 孫子, pinyin: Sūn Zǐ, Wade-Giles; Sun Tzu, «Mester Sun», egentlig navn Sun Wu) rundt år 500 f.Kr, regnes for å være forfatteren av boken Kunsten å krige (Sun Zi Bing Fa), en innflytelsesrik kinesisk bok om militær strategi (men for det meste ikke direkte om taktikk). Boken skal ha blitt forfattet etter at han hadde trukket seg tilbake til fjellet Qionglong Shan.
Han er også en av første realistene innen den internasjonale relasjonsteori. Hvorvidt Sun Zi faktisk er en historisk person er omstridt. Ikke desto mindre tillegges han tradisjonelt livsdataene 534 f.Kr. til 453 f.Kr., og fødestedet Huimin i dagens provins Shandong.
Sun Zi skal ha kommet fra staten Qi i Nord-Kina, men levde perioder av livet i staten Wu i Sentral-Kina. Det var her han fikk muligheten til å prøve ut sine teorier. (Bøckman 1999)
Sunzi skal ha tatt del i en rekke felttog. Det berettes blant annet om ry slag i riket Chu, der han med 30.000 man beseiret en styrke som var ti ganger støtte.
Det er uklart om han døde en voldsom død eller trakk seg tilbake og levde sine siste leveår i fred.
Sunzis verk Kunsten å krige ble første gang oversatt til et vestlig språk av jesuittpresten Joseph-Marie Amiot på 1700-tallet, og den påstås å ha inspirert Napoleon.